За матеріалами Львівської газети
фрагмент автентичного муру твердині

Під час археологічних досліджень Високого замку при підніжжі копця Унії археологи виявили фрагмент автентичного муру твердині. Унікальна знахідка може доповнити знання про замок, які сьогодні формуються на основі частини вцілілої стіни.

За словами архітектора, доцента кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» Василя Петрика, досі у Львові була пам’ятка археології «Високий замок», однак вона існувала лише теоретично, адже жодного фрагмента замку археологи під час досліджень не знаходили. Досі побачити, яким міг бути княжий замок, можна було лише на шматку вцілілої стіни, що є пам’яткою архітектури національного значення. Причина в тому, що культурний шар на замковій горі було знищено під час насипання копця Унії в середині ХІХ століття.

– Це єдиний елемент, який можна прив’язати до пам’ятки археології, і нарешті ця пам’ятка отримає своє наповнення. Окрім цього, ми можемо почерпнути чимало інформації з цього фрагмента. За розміром цегли можемо говорити про характер забудови частини замку. На мою думку, цей фрагмент цілком заслуговує на експонування. Переконаний, це сенсаційна знахідка року у Львові, – прокоментував Василь Петрик.