Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
в НТЦМТ

Торік у Львівській політехніці з’явився новий особливий підрозділ – Навчально-практичний центр медійних технологій. Про діяльність, бачення розвитку, плани та амбіції, а також співпрацю зі студентством, активне залучення їх до діяльності Медіацентру розповіла його очільниця Юлія Грабова.

– Яка мета діяльності центру медійних технологій Львівської політехніки?

– Навчально-практичний центр медійних технологій створено у Політехніці насамперед як надійну й ефективну базу практичних занять для студентів кафедри журналістики, а також для розвитку відеоінформаційної присутності університету в освітньому просторі України та за її межами, для висвітлення всіх масштабних кампаній університету, популяризації технічної освіти серед учнів та студентства, створення новітніх відеокурсів із окремих дисциплін, які потребують візуалізації тих процесів чи явищ, які вивчають студенти-політехніки.

– Медіацентр уже повністю сформований чи потребує ще доопрацювання?

– Сьогодні ми продовжуємо організаційний етап створення ЦМТ. Уже затверджено належні документи про нашу діяльність, сподіваємося найближчим часом доукомплектувати штат центру й отримати потрібний технічний інструментарій. Адже Центр ефективно виконуватиме свої функції лише, коли матимемо студію для запису наших програм, техніку для фільмування, озвучування, монтування відеоматеріалів, і, звичайно, належний штат профільних фахівців, які куруватимуть роботу студентів і виконуватимуть заплановане знімання. Перевага в тому, що Політехніка таким чином дасть студентам і викладачам можливість реалізовувати свої творчі ідеї в повному комплексі – від задуму до практичного результату. І на кожному етапі це робитиме автор самостійно, отримавши підтримку й консультацію фахівця в галузі створення відеопродукту. До того ж, важливим складником роботи Центру буде створення відео- та фотоархіву університету. Коли ми готувалися до урочистого відзначення 200-ліття Львівської політехніки, то зрозуміли, що створення такої глобальної бази історичної й сучасної фото-фоно-відеотеки є надзвичайно потрібним завданням. І я щиро радію, що ця ідея і її реалізування знайшла цілковиту підтримку й отримала сприяння від керівництва університету.

– Які проекти вже вдалося зреалізувати, а над чим ще працюєте?

– Із тією технікою, яку маємо, змогли активно долучитися до проведення кількох десятків важливих зустрічей із видатними людьми в Політехніці, створили спільно зі студентами цикл відеосюжетів « Молодь про СКУ», присвячених ювілею діяльності Світового Конґресу Українців, долучилися до промоції профорієнтаційного фестивалю «Наукові фестини» й головне – узяли активну участь в інформаційному супроводі святкування 200-річчя нашого університету. Сьогодні серед проектів, над якими працюємо, – підготовка до великої зустрічі представників СКУ, напрацювання тематики для дальшого знімання сюжетів, фільмів та відеороликів про роботу інститутів, провідних викладачів, цікавих постатей в історії Політехніки. А також налагодження ефективної співпраці зі ЗМІ Львівщини та України для ефективного інформування суспільства про діяльність університету.

– Як виглядає співпраця зі студентами-журналістами?

– Роботу зі студентами навіть під час канікул не припиняємо. Адже ми допомагаємо їм не лише у фільмуванні чи монтажуванні, а й на попередніх етапах підготовки матеріалів, разом вичитуємо тексти, розписуємо кадри, вчимося правильно начитувати, озвучувати, працювати з мікрофоном тощо. Радію, коли бачу, що дівчата (у нас вони чомусь значно активніші за хлопців) висловлюють бажання навчитися самостійно монтувати сюжети, вивчати спеціалізовані програми, пробувати вирівнювати і «витягувати» звук чи картинку. Наш чудовий відеомонтажер Валерій Змієвський допомагає їм у цьому, навчає та підказує. Завдяки такій роботі на другому й третьому курсі є кілька студентів-журналістів, які можуть самостійно виконати такі роботи. А в перспективі цього повинні навчитися всі студенти. Наше завдання – аби випускник, прийшовши на своє перше місце роботи, не почув звичної фрази: «Забудьте все, що вас учили, будемо починати спочатку». Вони виходитимуть зі стін Політехніки готовими до практичної роботи, здатними бути мультимодальними журналістами, потрібними фахівцями для редакцій найвищого рівня. Ми навчимо їх писати, знімати, монтувати, знаходити інформацію, працювати в соцмережах, володіти найновішою технікою і за потреби – знати, де і як удосконалити свої вміння. Якщо студент активний, то за час навчання матиме всі можливості стати «дороговартісним продуктом» на ринку праці. Вірю, що нам вдасться втілити все задумане, а відтак центр зможе щораз активніше розвивати свої потужності як для роботи зі студентами, так і для медіаінформаційної діяльності всього університету та кожного з його інститутів.