Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Анастасія Вакарчук

Нещодавно студентська молодь Львівської політехніки обрала нового лідера. Очільницею Колегії студентів нашого університету стала четвертокурсниця ІЕСК Анастасія Вакарчук. Про основні принципи роботи, бачення розвитку організації та взаємин у команді поспілкувалася з молодіжною лідеркою.

– Яку першоціль ставите перед собою?

– Незважаючи на те, що попередній рік для мене був можливістю аналізу та кращого знайомства з роботою Колегії, тепер прийшли нові люди, тож треба спільно напрацювати бачення дальших кроків. Адже в усіх різні цілі, пріоритети. Та, коли студенти приходять до нашої організації, то мають розуміти, що тут на першому місці не особисті інтереси, а організації та команди. Тож пріоритетне завдання – створити з різних людей симбіоз, який даватиме добрі результати. З огляду на цей рік, Політехніка зростатиме щораз більше, кількість студентів не меншатиме, тож роботи є багато.

– Зараз дещо змінилися умови очільництва студентських колегій. Як це впливає на їхню роботу?

– Відповідно до Закону України «Про вищу освіту», ми змушені проводити вибори в новому форматі й звикати до швидкоплинності кадрів. Голів інститутських колегій обирають не більше, ніж на два роки й вибори проходять щорічно. Цього разу змінилося шість голів профбюро. Хтось вичерпався за рік, хтось – зрозумів, що це не його, дехто хоче розвиватися в організації, та не як очільник студентів, а в іншому напрямі. Тому вирішили відійти від цієї діяльності й уможливити працю інших активістів. Уважаю, що це правильне рішення. Та є лідери, які й за рік часу, завдяки підтримці інститутів, профбюро, співпраці з адміністрацією, підготували досить міцний ґрунт для успішної роботи.

– Які бачите основні напрями розвитку діяльності організації?

– За останні два роки ми суттєво підняли рівень наших студентських фестивалів. Не було масштабних недопрацювань. Тому головне – утримати цей рівень. Звичайно, проведення фестивалів не є нашою головною діяльністю. Та вони дають можливість більше зосереджуватися на співпраці зі студентами, залучати їх до активної роботи й бути до певної міри інформаційним майданчиком нашої діяльності. Політехніки дуже талановиті як у науці, так і в творчості. Тому треба їх усебічно розвивати. Також «роблю ставку» на розвиток самої організації.

– У чому найбільша складність роботи очільника студентства?

– Колективна робота справді дуже складна. Бо в кожного власні амбіції, присутня здорова конкуренція, тому важче зберегти баланс. Коли працюєш в інституті, то більше скеровуєш свою діяльність на те, щоб зацікавити студентів, заохотити їх до роботи. А в колективі, де всім щось потрібно, головне – устигати звести між собою людей, які мають спільні зацікавлення, щоб вони максимально реалізовували всі свої ідеї. Пригадую, раніше бували моменти, коли я бігала за групою, бо хотіла щось цікаве реалізовувати, а тепер – бігають за мною, бо хочуть щось робити.

Анастасія Вакарчук Анастасія Вакарчук