Ростислав Дмитрук, фахівець групи зв’язків з випускниками
Скріншот з онлайн-зустрічі

У процесі навчання студенти замислюються про майбутнє: хтось точно знає як планувати своє життя і що робити у обраній сфері, а хтось – сумнівається, в який напрямок піде професійне життя. Саме тоді у них часто виникає бажання дізнатися цікаві історії успіху, які хочеться наслідувати. Так було створено концепцію серії розмов «Запитай випускника», у яких кожен може зрозуміти свої сильні сторони та зони розвитку, а головне – повірить у свій потенціал завдяки напрочуд натхненним та корисним бесідам з випускниками нашого університету.

Андрій Мельник – випускник Інституту будівництва та інженерних систем, який, станом на сьогодні, працює головним технологом сухих будівельних сумішей у одній з найпотужніших компаній будівельних матеріалів в України – «Ферозіт».

Примітка авторів. Продукція марки «Ферозіт» – це високоякісні матеріали для підлоги, штукатурні суміші, шпаклівки, клеї, ґрунтовки, пінополістирольні плити, фарби та готові композиції, які отримали широке визнання у професійних будівельників.

Упродовж відкритої лекції для студентів спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» дізналися, чи справді будівельна інженерія є спеціальністю майбутнього, як відбувається конкуренція на ринку сухих будівельних сумішей та інші цікаві теми. Пропонуємо Вашій увазі частину інтерв’ю з Андрієм Мельником.

– Багато хто з фахівців будівельної інженерії та будівництва стверджує, що це – спеціальність майбутнього. Чи погоджуєтеся з цим твердженням?

– Питання будівництва в нашій державі потрібно ще розвивати – повірте, тут є ще над чим працювати. Спеціалісти цієї галузі прагнуть, аби наша держава ставала не лише економічно сильною, але й розвинутою в основних технологіях будівництва. Але так, я погоджуюсь із цим твердженням. Компанії, які працюють в цьому напрямку завжди зацікавлені в пошуках нового: нових технологій та нових якісних спеціалістів.

Яку мету сповідують працівники цієї професії?

– Наша суспільна мета – це розбудова України. Сьогодні є багато гострих питань, пов’язаних із житлом. Тому ми зацікавлені в швидких та якісних вирішеннях цієї проблеми. Розвиваємо також й інші напрями: енергоефективність, екологія. Це також важливі фактори, яких потрібно дотримуватись у цій професії.

Які фактори впливають на темпи зростання ринку сухих будівельних сумішей?

– Чимале значення в темпах розвитку ринку сухих будівельних сумішей відіграють фахівці. Щоб прогресувати нашій сфері, важливо мати наполегливість та бажання вдосконалювати власні навики. Не менш важливою є співпраця з міжнародними компаніями та стажування закордоном.

– Якими якостями повинен володіти середньостатистичний працівник?

– Якщо говоримо про основні напрямки, то, перш за все, – людські якості. Позаяк, можна знати досконало теорію, але якщо в кандидата немає «людяності», з ним важко працювати. Наступне – це, без сумніві, ази будівельної галузі. У нашій роботі важливе також вміння комунікувати, адже часто потрібно спілкуватись із різними постачальниками, компаніями. Окремо хочу наголосити для студентів на тому, що зараз – найкращий час для вдосконалення іноземної мови. З досвіду скажу, що в наших компаніях знаходити спільну мову з іноземними колегами складно тим, хто не володіє іноземними мовами.

– Якщо порівняти вітчизняні наукові досягнення в цій галузі із закордонними: хто виграє?

– Це достатньо складне запитання, на яке, на жаль, немає простої відповіді. Можу запевнити, що в технологіях та теоретичних знаннях ми точно не відстаємо від закордонних колег. База знань, яку я отримав у Львівській політехніці, та яку постійно вдосконалюю в компанії, дозволяє розвиватись на рівні іноземних партнерів. Але, звісно, є певні проблеми із матеріально-технічним забезпеченням, а саме обладнанням, на якому ми працюємо. Закордонним спеціалістам, натомість, легше втілювати свої дослідження у життя.

Що можете порадити студентам, які мають бажання реалізувати себе в цій галузі?

– Я раджу студентам ніколи не стояти на місці. Навчайтеся та шукайте можливості для саморозвитку, бо важко вгадати, що саме вам згодиться у майбутньому. Не пропускайте можливість стажування у вітчизняних та іноземних компаніях. І, як я вже наголошував, вчіть мови та проявляйте активність у пошуку роботи.

Група зв’язків з випускниками Львівської політехніки вкотре переконалася, що такі зустрічі є чудовим майданчиком для налагодження співпраці студентів та випускників нашого університету й запрошує усіх стежити за анонсами майбутніх подій на офіційних сторінках у соціальних мережах Фейсбук та Інстаґрам.

Нагадуємо, бесіда відбулася в межах співпраці з кафедрою будівельного виробництва. Подяка за активне сприяння в організуванні зустрічі заступниці завідувача кафедри з організаційної роботи, доценту Позняк Оксані.