Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Університет і польська фірма КАРЕ підписали угоду про співпрацю

Підписання угоди відбулось 9 грудня за участю голови правління KAPE Збігнєва Шпака, ректора Львівської політехніки Юрія Бобала й завідувача кафедри систем автоматизованого проектування Політехніки Михайла Лобура. АТ «КAПE» займається консалтингом, проводить навчальні курси й тренінги з питань енергоефективності та сталого розвитку, виконує енергоаудити житлових будинків і промислових будівель. За понад 20-річний період роботи реалізовано кілька сотень проектів, понад сто семінарів, конференцій, тренінгів тощо, майже 10 тис. енергоаудитів. Професор Михайло Лобур розповідає:

– Фірма KAPE – Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. – звернулася до керівництва Львівської політехніки стосовно налагодження співпраці у сфері енергетичного аудиту, побудови концепції «розумного будинку» і в цілому. Передбачено, що буде створена робоча група, яка підготує конкретніші пропозиції щодо співпраці та створення спільного центру енергоаудиту. Задекларовані в угоді основні напрями діяльності спрямовані на раціональне використання енергії та використання відновлюваних джерел енергії в промисловому і житловому секторах і потребують залучення фахівців з таких галузей, як машинобудування, інженерне матеріалознавство, енергетика, радіоелектроніка й автоматика, інформатика, цивільне і промислове будівництво. На другому етапі співпраці планується створення центру і лабораторій для проведення енергетичного аудиту.

Відповідно до угоди про співпрацю, майбутній навчальний і тренінговий Українсько-польський центр сталої енергетики (Ukraine-Poland Center for Sustainable Energy) мав би стати платформою для комунікації дослідників Політехніки та комерційних партнерів з України і Польщі, напрацювання спільних науково-дослідних проектів. А попередньо сформована робоча група оцінить потенціал українського ринку для енергетичного консалтингу і послуг Центру, а також можливості політехніків у відповідній галузі. Загалом українська-польська кооперація мала б сприяти розвитку інженерної освіти і трансферу технологій.