Микола Зубков, ТК СНТТ Львівської політехніки
Представник Львівської політехніки відвідав прифронтовий Донбас

Минулого тижня мені випала щаслива нагода у складі численного культурницько-мистецького колективу відвідати прифронтовий Донбас.

За добу, подолавши майже 1500 км, ми відразу розділилися на мобільні групи і, крім Краматорська, відвідали Слов’янськ, Дружківку й Костянтинівку. І всюди – у школах вишах, книгозбірнях, палацах культури й центрах дитячої творчости щедро ділилися своїми знаннями й уміннями, піснями й танцями, галицькими звичаями й традиціями, художнім словом, фільмами, науковими розслідами, а також книжками й часописами, яких було понад 50 чималих коробок.

Працівники бібліотек і палаців культури, викладачі й вихователі, а головно – діти різного віку та їхні батьки відкривали для себе незнану досі Україну з її неповторним різьбярством, коломийками, писанкарством, гончарством, строями, ляльками-мотанками, соломоплетінням, витинанками тощо.

По завершенні першого дня нас чекав справжній емоційний катарсис від перегляду вистави «Зерносховище» Львівського академічного театру для дітей та юнацтва. Трагедія Голодомору 1932 – 1933 рр. нікого не лишила байдужим, бо постала в настільки незвичному рішенні режисера А. Приходька, що глядачі й актори по завершенні вистави майже дві години її обговорювали, сперечалися, ділилися враженнями та спогадами. Апофеозом усього було спільне виконання нашого славня «Ще не вмерла Україна».

Другого дня, тими ж маршрутами, але в иншому складі митці й науковці Луцька, Хмельницького, Ужгорода, Тернополя, Івано-Франківська, Львова та области роз’їхалися до вдячних слухачів і глядачів.

У Краматорську зранку урочисто вшановували учнів – переможців конкурсу «Літні читання-2016» у рамках проєкту Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва «Вся Україна читає дітям», а ввечері представницьке журі вручило нагороди переможцям Першого східноукраїнського літературно-мистецького конкурсу «Кальміюс».

Черговим сюрпризом як для нас, так і для вщерть заповненої зали був феєричний двогодинний «Наш Шевченко» – концерт сестер Тельнюк у супроводі Луганського симфонічного оркестру, який традиційно всі разом завершили Державним славнем України.

Два дні поспіль «Книжкова толока – Книжковий дворик», яка відбулася завдяки Л. Хомчак, та у складі Д. Корній, О. Гавроша, С. Синюка, Г. Пагутяк, І. Гентоша, Т. Качак, З. Суходуба, Л. Данильчук, В. Олеш, Н. Марченко, Л. Долик, М. Зубкова й инших презентували своє слово й книжки донеччанам і організаторам – місцевим волонтерам, які тягнуть майже самотужки всю просвітницьку діяльність у цьому неспокійному реґіоні.

Як я не намагався б розповісти про цей триденний калейдоскоп подій, моя розповідь буде не повною і, щоби уникнути підозр у суб’єктивізмі, пропоную лише фраґмент вражень пересічного глядача, які він виклав у інтернеті (стиль і правопис збережено): «БЕЗМЕЖНІСТЬ ЛЮБОВІ – я можу тільки цими словами висловити те, що було створено у Краматорську 11 – 12 листопаду. Вони приїхали зі всієї України, щоб сказати, що вони нас люблять. Але, навіть, слово фестиваль до цього не підходить. Може, дійсне, мистецька феєрія. В мене таке відчуття, що я зміг подивитися лише 1/100 того, що було. Одночасно на десятках майданчиків в дитячих центрах, бібліотеках, клубах, школах та дитячих садочках майстри слова, дії, ноти, пензля та ін. дарили нам своє серце...».

Представник Львівської політехніки відвідав прифронтовий Донбас Представник Львівської політехніки відвідав прифронтовий Донбас Представник Львівської політехніки відвідав прифронтовий Донбас