Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
змагання зі скандинавської ходьби

27 листопада у Стрийському парку відбуватиметься відкритий Кубок Лева з північної, або скандинавської, нордичної ходьби. Такий захід проходитиме у Львові вдруге і буде присвячений 200-річчю Львівської політехніки.

Організатор події – старший викладач кафедри фізвиховання Політехніки Оксана Заліско, для якої північна ходьба, можна вважати, – частина її спортивного життя. Так цьогоріч вона брала участь у тринадцяти стартах, зокрема в Кубку світу, і в усіх здобула першість. «Мені це далося легко, бо є лижницею, займаюся веслуванням – цього року в липні була в Естонії на Чемпіонаті світу й привезла звідти шість медалей», – пояснює свій успіх спортсменка.

Потрапивши ж вперше до Фінляндії, Оксана Заліско дуже здивувалася, коли побачила, що люди пересуваються по місту, ходять в гості до сусідів із палицями:

– Фіни мені пояснили, що коли ви ходите звично, то працюють тільки ноги, а якщо так – усі м’язи. Руки допомагають рухові і навіть задають йому темп. Північна ходьба з’явилася 20 років тому саме в Скандинавії. А взагалі цей вид спорту був літньою підготовкою лижників-бігунів до зимового сезону. 1997 року в Фінляндії пройшли перші змагання з нього, згодом вони поширилися на північ, схід Європи, дійшли до Польщі – федерація з північної ходьби є у Ґданську. А цьогоріч у червні ми вже мали українсько-польсько-чеський проект – гірський біг і північну ходьбу на Говерлу. Раніше, на початку травня, я організувала перший відкритий Кубок Лева з північної ходьби у Стрийському парку. В ньому взяло участь 38 осіб, була однакова кількість і чоловіків, і жінок, а глядачів зібралося ще більше. Наймолодший учасник мав 8 років, найстарший – 85.

До занять північною ходьбою викладачка залучає своїх студентів, насамперед тих, хто тренується в неї, – лижників, орієнтувальників, бігунів. Оскільки можна вибирати трасу, регулювати темп руху, то північною ходьбою можуть займатися й ті студенти, що числяться в підготовчій, медичній групах. Але на змагання 27 листопада Оксана Заліско запрошує не тільки студентів і викладачів Політехніки, а й ветеранів спорту, решту охочих з міст Львівщини. Реєстрація й видача нагрудних номерів проходитиме з 11 до 12 години біля кінотеатру «Львів». Кожен учасник повинен мати власні палиці, якщо ж не матиме, то можна буде взяти напрокат у пані Оксани. Згодяться і звичайні лижні, відповідні вашому зросту – коли рука опущена й зігнута під кутом 90 градусів, палиця мусить торкатися вашого ліктя.

Перед змаганнями буде проведено невеликий інструктаж – показ техніки. Дистанція змагань – два кілометри, тобто чотири кола по 500 метрів по ґрунтовій дорозі. Старт буде розділений за статтю – спершу стартуватимуть жінки, після їх фінішування – чоловіки. На трасі стоятимуть судді й коригуватимуть дії учасників змагань. Переможці отримають нагороди – медалі, дипломи, цінні призи.

Однак увага до північної ходьби на тому не завершиться:

– Маю багато іноземної літератури про північну ходьбу й хочу її перекласти, видати методички, створити клуб, а на його основі – федерацію, – ділиться планами Оксана Заліско. – Бо цей вид спорту доступний для людей усіх вікових категорій, також для неповносправних. Перевага північної ходьби ще й у тому, що нею можна займатися у будь-яку погоду й пору року. До того ж, всюди, де проводяться змагання з бігу, паралельно на тій самій трасі є змога проводити змагання і з північної ходьби. Це практикували вже в Києві, у Черкасах. А ще, до речі, багато ходять в Одесі – як у Прибалтиці, вздовж моря…

Тож неділю, 27 листопада, можна провести активно й корисно – як не взяти участь у ходьбі, то принаймні повболівати за інших!

змагання зі скандинавської ходьби змагання зі скандинавської ходьби змагання зі скандинавської ходьби