ПРЕС-СЛУЖБА ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ
Герб Львівської політехніки

29 липня цього року в Національному університеті  «Львівська Політехніка» відбудеться  прес-конференція з нагоди підготовки до відзначення 200-річчя Національного університету «Львівська Політехніка»​ за участю ректора університету професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Львівської політехніки Олега Сергєєва.

Місце проведення: аудиторія 204-а головного корпусу університету (вул. Степана Бандери,12). 

Початок о 12.00. 

Упродовж тривалого часу група активістів Асоціації випускників Львівської політехніки, знані історики при підтримці ректора університету професора Юрія Бобала вивчали історію зародження і розвитку  навчального закладу. Згідно із прийнятим у Європі принципом історизму, європейськими стандартами літочислення вищих навчальних закладів ініціативна група, заглиблюючись углиб історії Львівської політехніки, докопуючись до його коріння, на підставі  давніх і нових архівних документів, дійшла висновку, що справжньою датою народження університету слід вважати не 1844, а 1816 рік.  

У ході проведення прес-конференції її учасники отримають докладну історичну довідку про основні етапи становлення нашого технічного університету. Наразі зазначимо, що біографія Львівської політехніки розпочалася зі створення у Львові Цісарсько-королівської реальної школи 1816 року, коли австрійський імператор Франц  І підписав королівський декрет з цього приводу. Згодом школа стала Технічною академією.

Серед інших предметів у ній вивчалися математичні дисципліни, природознавство, технології, геометричний і архітектурний рисунки, креслення. У Королівському декреті від 7 березня 1816 року зазначено, що Реальну школу засновано для задоволення навчальних потреб місцевого населення, насамперед для підготовки кадрів з гірництва, дорожнього і цивільного будівництва, містобудування тощо.

На підтвердження тези щодо доцільності і правильності нового літочислення віку Львівської політехніки  наведемо  ще такий аргумент.  Видатний професор-математик В.Заячківський у книзі «Ц.К. Політехнічна школа у Львові, її заснування, розвиток і стан», виданій  1894 року,  пише про  урочисте святкування 50-річчя Технічної академії. Тобто час заснування Львівської політехніки однозначно припадає на 1816 рік.

Польський автор Здіслав Поплавський у статті «Походження Львівської політехніки» вказує на те, що у Німеччині, Австрії, Швейцарії вищі технічні навчальні заклади були започатковані саме від подібних до Львівської реальних шкіл. Зазначимо, що і Львівська комерційна академія (тепер Львівський торговельно-економічний університет)  відраховує свій вік від тієї ж Реальної школи.

Встановлення фактичної дати народження Львівської політехніки, її 200-річна історія виводить  наш славний навчальний заклад у десятку найстаріших технічних університетів  Європи і світу.  Це — наш  бренд, наша гордість. Гордість за той шлях, який пройшла Львівська політехніка за 200 років, за її науковців, серед яких чимало вчених світового рівня, за понад 250 тисяч випускників. Це не лише погляд у минуле, а й у майбутнє, новий стимул продовжити розбудову справді європейського університету.

Підготовка до відзначення 200-річчя Львівської політехніки вже активно ведеться. З цієї нагоди вже видано відповідне розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, готується постанова Верховної Ради України. Розроблено докладний план заходів на відзначення 200-річчя  університету.

Орієнтовна дата проведення урочистої академії з нагоди 200-річчя Національного університету «Львівська Політехніка»  8-9 грудня 2016 року.