Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
На «круглому столі» в Університеті

Організаторами цього «круглого столу» були Ліга ділових кіл паливно-енергетичного комплексу і Національний університет «Львівська політехніка» за сприяння Львівської облдержадміністрації. На засідання запросили науковців Львівської політехніки, Національного університету імені Івана Франка, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Інституті геології і геохімії горючих копалин НАН України, представників установ Західного наукового центру НАН України, низки підприємств, які здійснюють розвідку і видобуток вуглеводнів.

Вступне слово виголосив перший заступник голова Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський. Він, зокрема, зазначив, що Львівщина та Івано-Франківщина мають значну історію видобутку вуглеводнів, а працівники цієї галузі – багатющий досвід роботи. Збільшення видобутку вуглеводнів, за його словами, має величезне значення для зміцнення національної безпеки України, її енергетичної незалежності. Рушійною силою має стати і потужний науковий потенціал.

Разом з тим промовець визнав, що нафтогазова галузь стикається з певними труднощами. Це стосується проблем регуляторного характеру, землевідводів, отримання ліцензій на видобуток корисних копалин тощо. В обласній державній адміністрації вважають за доцільне провести спільну із профільними органами виконавчої влади роботу щодо оптимізації процедури видачі дозволів та ліцензій на видобуток корисних копалин. На це впливають економічні фактори. Інвестори не мають коштів для розвитку, і завдання полягає у тому, аби допомогти інвестору знайти ці кошти. Хоча не можна виключати і недобросовісної конкуренції.

– Можна зрозуміти, – сказав Ростислав Замлинський, – занепокоєння місцевих громад, коли під час видобутку копалин зазнає пошкоджень місцева інфраструктура, засмічується навколишнє середовище. А це вже питання рентних платежів, які слід вирішувати спільно з народними депутатами, місцевими громадами.

Львівська облдержадміністрація, запевнив промовець, продовжить практику укладання договорів соціального партнерства з видобувними компаніями. Вона готова всіляко сприяти всім корисним починанням та ініціативам учасників «круглого столу».

Проректор з навчально-педагогічної роботи Львівської політехніки Роман Корж закликав геологів та виробничників підтримувати контакти з науковцями Університету, зокрема таких його структурних підрозділів як інститути хімії та хімічних технологій, енергетики та систем керування, комп’ютерних наук та інформаційних технологій. Львівська політехніка й надалі готуватиме для видобувної галузі висококваліфікованих фахівців.

Предметно обговоривши цілу низку актуальних проблем нафтогазової галузі, учасники «круглого столу» обґрунтували і виробили конкретні пропозиції до органів влади різного рівня. Керівництву Львівської та Івано-Франківської областей рекомендовано, зокрема, звернутися до уряду України з вимогою створити спеціальну економічну зону на їхній території з наданням спеціальних преференцій для збільшення видобутку вуглеводнів.

Запропоновано також забезпечити сприятливіші умови землевідведення надрокористувачам, які вкладають власні кошти у пошук і розвідку родовищ, змінити порядок видачі ліцензій на видобуток природного газу на конкурсній основі. На думку учасників «круглого столу», всі видобувники – і державні підприємства, і приватні структури – повинні мати однакову рентну плату за експлуатацію родовищ.

На «круглому столі» в Університеті На «круглому столі» в Університеті На «круглому столі» в Університеті