Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
ремонтники

Перерву у аудиторному навчанні неправильно вважати продовженими канікулами. Адже нині у Львівській політехніці проходять консультації, сумлінні студенти займаються самоосвітою, використовуючи Інтернет, зокрема, університетське віртуальне навчальне середовище. Окрім того, з 11 січня розпочали працювати чимало служб.

Розмову із проректором з навчально-виробничої роботи Львівської політехніки Володимиром Крайовським ми розпочали із запитання про те, як опалюють нині навчальні корпуси.

– Очевидно, як і торік, коли при плюсовій температурі опалення не включали з метою економії енергоносіїв? Але останніми днями надворі мінусова температура...

– При мінусовій температурі, – наголосив Володимир Крайовський, – ми включаємо опалення навіть у вихідні дні, щоб не вивести з ладу всю систему. А в робочі дні для більш-менш комфортних умов праці намагаємося тримати температуру у навчальних корпусах у межах 16 градусів.

– Це нагадую відомий жарт про середню температуру хворих по лікарні в цілому. Але ж є різні корпуси, різні кімнати...

– У нас є спеціальна група, яка проводить моніторинг температурного режиму. А група фахівців Європейського інвестиційного банку здійснювала у нас енергетичний аудит. Перевірка засвідчила: якщо опалювальну систему експлуатують понад 40 років, вона не підлягає модернізації, її треба повністю замінювати на нову. Наш університет виграв грант від цього банку для енергетичної санації та утеплення 13 навчальних корпусів, 9 гуртожитків на суму 10,8 мільйона євро. Попри очікування початку цих робіт, ми у межах фінансових можливостей проводимо утеплення, переводимо котельні на альтернативні види палива.

Нагадаю, що торік Львівська облдержадміністрація встановлювала для підприємств, установ та організацій місячні ліміти споживання природного газу. Цього року таких лімітів не має. А дарма! Адже лімітування енергоносіїв спонукає до економії, пошуку шляхів зменшення енерговитрат.

– Невдовзі після аварії, яка трапилася кілька років тому в центральній котельні, Університет закупив два потужні котли. Чи задіяні вони?

– Насамперед для встановлення котлів потужністю 10 мегават кожний ми провели підсилення фундаментів, адже сам котел важить 20 тонн. Окрім того, треба придбати ще чимало різного обладнання. За сприятливих умов нове устаткування можуть задіяти в опалювальному сезоні 2016–2017 років. Воно ж буде і навчальною базою для студентів-теплотехніків.

– Окрім святкових і недільних днів, нині у Львівській політехніці можна було побачити за роботою будівельників...

– Така тривала перерва у навчанні – дуже зручний час для проведення ремонтних робіт. Влітку наші можливості обмежені, тому що після завершення навчання розпочинається тривала вступна кампанія. У нас є доволі потужний відділ капітальних ремонтів. За вказівкою ректора Львівської політехніки професора Юрія Бобала ми зосередили основні сили на поглибленому оновленні двох аудиторій головного корпусу – 217-ї і 225-ї. Невдовзі вони перетворяться у мультимедійні з інтерактивними дошками. У першому навчальному корпусі ми одночасно оновлюємо 9 аудиторій. Усіма згаданими роботами керує виконроб Роман Цап. Завдання полягає у тому, щоб не тільки вкластися у стислі терміни, а й забезпечити високу якість ремонтних робіт.

проведення ремонтних робіт проведення ремонтних робіт проведення ремонтних робіт проведення ремонтних робіт